en | nl

Sollicitatietips

Op deze pagina kun je meer lezen over de volgende onderwerpen:

Waar begin ik met mijn sollicitatie? Oriëntatie
De basis. Een goed CV
Zelfanalyse / CV analyse
Je sollicitatiebrief / sollicitatie email
De basis van een goede sollicitatiebrief / email
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek
Voorbereiding sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek

Waar begin ik met mijn sollicitatie? Oriëntatie

Voor je gaat solliciteren is het zeer belangrijk om jezelf goed te oriënteren. Zonder goede oriëntatie zijn goede keuzes moeilijk te maken en kun je je niet goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Denk goed na wat voor functie je zoekt en graag wilt vervullen. Denk dan bijvoorbeeld aan; wat vind je leuk, wat past er bij je opleiding, welke cariérestap wil je maken, aan welke wensen wil je dat een baan voldoet en wat voor een type bedrijf zou je willen werken?

De basis. Een goed CV

Voor je kunt reageren op een vacature heb je een goede curriculum vitea nodig. Zorg bij iedere sollicitatie dat je CV actueel is en dat je je CV optimaliseert voor de specifieke vacature waarop je reageert. Belangrijke basisregels voor je CV: formuleer bondig en duidelijk en leg nadruk op relevante werkervaring en opleidingen. Ben je nog niet zo lang afgestudeerd en heb je bijbanen gehad naast je studie dan kan het geen kwaad om die te vermelden. Bekijk onze voorbeeld CV’s:

Zelfanalyse / CV analyse

Waarom is jouw CV zoals hij is? Een nette en overzichtelijke CV wil niet altijd zeggen dat het ook een goede CV is. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van je CV en dat de inhoud goed aansluit op de vacature waarop je reageert. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt, waarom ben je van baan verwisseld, waarom heb je een bepaalde (studie) richting gekozen, waarom heb je bepaalde dingen doorgezet of gestopt? Wat heb je er van geleerd en wat heeft dit voor invloed gehad op andere keuzes in je loopbaan? Wees kritisch en kijk naar het wie, wat, waarom en wanneer?

Het maken van een zelfanalyse klinkt ingewikkelder dan dat het is. Er bestaan een aantal eenvoudige testjes die je op weg kunnen helpen. Op het internet zijn bijzonder veel tools te vinden die je kunnen helpen om tot een goede zelfanalyse te komen en je zelfkennis op te krikken. Er zijn zowel gratis tests als betaalde tests. Klik hier voor meer informatie en een overzicht van de mogelijkheden (links) voor een zelfanalyse.

Nu je voor jezelf helder hebt wat je sterke en zwakke punten zijn, waar je kwaliteiten liggen, wat je specialismen zijn, waartoe je bereid bent om te slagen in het verkrijgen van een nieuwe baan etc. moet je in staat zijn om een onderscheidend CV te maken. Een onderscheidend CV en een goede sollicitatiebrief zijn de primaire ingrediënten om er voor te zorgen dat je überhaupt op gesprek mag komen.

Je sollicitatiebrief / sollicitatie email

Je hebt je CV helemaal up-to-date en geoptimaliseerd voor de vacature waarop je wilt reageren. In de regel ga je nu naar de volgende stap, het schrijven van een sollicitatiebrief / sollicitatiemail. Vooral bij vacatures waarvoor veel kandidaten op de markt zijn is een goede sollicitatiemail van cruciaal belang. Ben je een vakman en weet je dat er meer vraag is naar jouw soort dan aanbod, dan zit je in een luxe positie en volstaat vaak het zenden van je CV om op gesprek te mogen komen.

De basis van een goede sollicitatiebrief / email

 1. Foutloos in spelling en grammatica en zinsopbouw (dit geeft aan dat je secuur bent, bij populaire vacatures liggen de slordige kandidaten als eerste uit).
 2. Hanteer een nette en overzichtelijke opmaak met een duidelijk en professioneel lettertype.
 3. Zorg voor een goede en logische opbouw van je brief, gebruik onderstaande volghorde als leidraad:
 • Adresgegevens sollicitant
 • Plaatsnaam, datum
 • Adresgegevens bedrijf
 • Betreft: Sollicitatie „naam vacature“
 • Aanhef brief
 • Motivatie / argumentatie
 • Slotalinea
 •  Ondertekening
 •  In geval van een klassieke brief, vermeld de bijlagen (Bijlage: CV)

Zie onze voorbeeld sollicitatiebrieven voor voorbeelden van opmaak en opbouw.

 1. Opening sollicitatiebrief: maak een korte en krachtige openingsalinea voor je sollicitatiebrief. Refereer naar de vacature / advertentie, waar je deze hebt gevonden en waarom je op de vacature reageert. Bekijk onze voorbeeld sollicitatie openingszinnen.
 2. Laat in je brief terugkomen wat voor de werkgever belangrijk is:
 • Benadruk relevante werkervaring
 • Laat een motto of visie en missie van een bedrijf in je brief terugkomen (formuleer in je eigen woorden dat je vergelijkbaar denkt of handelt)
 • Benadruk een “pré” waar je aan voldoet
 • Benadruk de harde eisen waar je aan voldoet
 • Indien je weinig ervaring hebt motiveer dan hoe jij je gebrek aan ervaring compenseert
 • Indien je niet aan de vereiste diploma’s voldoet, geef dan aan hoe jij dat compenseert (b.v. met relevante ervaring)
 • Geef aan dat bepaalde zaken geen bezwaar zijn (reizen, volgen opleiding, ploegendienst, reisafstand, verhuizen, etc.)
 • Benoem wat positieve eigenschappen van jezelf die passen bij de functie
 • Motiveer en beargumenteer
 • Let op dat je niet je CV opsomt
 • Overtuig de lezer om juist jou op gesprek uit te nodigen

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Als je de eerste fase van de sollicitatieprocedure goed hebt doorstaan dan wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het sollicitatiegesprek is vanuit het oogpunt van de sollicitant vooral een mogelijkheid om de werkgever te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor een bepaalde vacature. Er zijn een aantal zaken waar je aan kunt denken of wat je kunt doen om je slagingskans te vergroten. We hebben een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet:

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Het is van essentieel belang dat je je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. De voorbereiding kun je doen op een aantal vlakken.

 1. Lees de vacature goed. Let op wat het werk inhoud, welke taken tot je verantwoordelijkheden horen en wat de functie-eisen zijn. In het geval je (te) weinig informatie uit de vacature kunt halen, bedenk dan alvast wat je over de vacature wilt weten als je op gesprek gaat. Dat laat een werkgever zien dat je je goed hebt voorbereid. Kijk goed naar de overeenkomsten tussen jouw eigenschappen, kennis en ervaring en wat er gevraagd wordt in de vacature. Als je je hier bewust van bent kun je dat in het gesprek naar voren laten komen.
 2. Probeer zo veel mogelijk informatie over de werkgever in te winnen.
 3. Wat doet het bedrijf precies?
 4. Hoe groot is de organisatie? Hoe is de organisatie opgebouwd / ingedeeld?
 5. Welke markten bediend het bedrijf? Hoe gaat het met deze markten?
 6. Wat is het laatste nieuws van het bedrijf (zie bedrijfswebsite & social media)
 7. Andere waardevolle informatie op Google
 8. Wie is / zijn je gesprekspartner(s)?

Zorg dat je weet als je afspraak wordt vastgelegd / bevestigd met wie je op gesprek gaat. Het komt geregeld voor dat er twee of soms zelf 3 personen je op gesprek ontvangen. Informeer daarom als de afspraak wordt vastgelegd naar de gesprekspartners. Noteer de namen en kijk eens op google en linked in wat je over deze personen te weten kunt komen en doe er je voordeel mee.

Het sollicitatiegesprek

 1. Bereid een openingspitch voor.

In de meeste gevallen nadat je je hebt voorgesteld en aan tafel bent gaan zitten wordt er gevraagd om wat over jezelf te vertellen. Het is daarom handig als je een leuke openingspitch hebt voorbereid waarin je meer over jezelf verteld. Wie ben ik, waar kom ik vandaan, welke opleidingen heb ik gevolgd en hoe ben je terecht (voormalige werkgevers) gekomen waar je nu bent? Houd rekening met wat relevant is voor deze vacature.

2.  Bereid je voor op de vragen die je kunt krijgen.

Bedenk voor je op gesprek gaat welke vragen een gesprekspartner aan je voor zou kunnen leggen. Ga naar onze lijst met veelvoorkomende sollicitatievragen en neem dit mee in je voorbereiding. Kijk eens wat Google oplevert als je zoekt naar je eigen naam. Hou er rekening mee dat werkgevers (on)gewenste informatie kunnen vinden via google en social media.

3.  Bedenk zelf vragen die je graag beantwoord wilt hebben.

Er zijn altijd nog zaken die je niet kunt terug vinden in de vacature of er zijn vragen welke je graag beantwoord wilt hebben. Denk hier goed over na en bedenk tenminste een paar vragen die je wilt stellen. Het is voor jezelf belangrijk om alles zo helder mogelijk te hebben en vragen stellen laat de werkgever zien dat je hebt verdiept en geïnteresseerd bent.

4.  Praktische zaken voorbereiden:

 • Wat doe je aan?
 • Neem een pen en schrijfblok mee
 • Neem een kopie van de vacature mee
 • Neem een kopie van je sollicitatiebrief en CV mee
 • Route plannen (adres bedrijf, hoe ga je? Heb je navigatie? Welke bus, trein etc.?)

Als je bovengenoemde zaken de avond van te voren hebt gedaan kun je je op de dag zelf bezig houden met eventuele extra voorbereiding om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Vertrek op tijd en zorg dat je speling hebt.  Doe bovengenoemde zaken niet een paar uur voor je weg wilt gaan, als er iets mis gaat kun je al snel in een stressvolle situatie belanden. Ga op tijd naar bed, immers een fitte, alerte en actieve indruk laat je tijdens je eerste gesprek maar 1 maal achter.